Bitcoin ve İlgili Terimler
Bir miktar Bitcoin dahi almış olsak tüm gidişatını, inişlerini ve çıkışlarını, buna bağlı her şeyi takip edebilirsiniz. Bitcoin de şu an tıpkı borsa gibi işlem gördüğünden, yakın ve uzak gelecekte ne olacak? Gidişatı nasıl ilerliyor? Düşüşe geçti mi? gibi soruları sürekli takip edebilirsiniz. Bu konularda haber yapılırken veya grafik çizilirken bir çok terim kullanılmaktadır. Bitcoin ve ilgili terimler sadece var olan borsa terimleri değil, aynı zamanda sanal para birimleri sonrasında ortaya çıkan bir çok terimi de barındırıyor. Eğer Bitcoin ile ilgili sadece kısa zamanlı değil, uzun vadeli işler yapmak istiyorsanız bu terimleri bilmek ve okurken anlamak sizin için yararlı olacaktır.
Bitcoin ve İlgili Terimler
Altcoin: Bitcoin ortaya çıktıktan sonra ona alternatif olarak çıkan ve her birisinin farklı özelliği bulunan tüm diğer sanal para birimlerine verilen ad.
Blockchain: Hem size özel Bitcoin kimliği hem de tüm Bitcoin işlemlerinin halka açık günlüğüdür. Yaptığınız her sanal para işlemi Blockchain tarafından şifrelenir. İşlem görülebilir ama kırılamaz. Direkt olarak siz ve alıcı arasında gerçekleşir.
Fork: bu terimi sık sık duyuyor olabilir. Fork’un tam anlamı ile Türkçe karşılığını söylemek zor olabilir. Ayrışma, farklılaşma veya çatallaşma deniyor. Burada sabit bir sanal para biriminin algoritmasını baz alarak başka bir sanal para birimi oluşturulmasıdır. Bitcoin’in forklarından bahsedecek olursak; Bitcoin Cash buna örnek gösterilebilir.
Hashrate: Bu terim Bitcoin madenciliği için çok sık kullanılmaktadır. Belirli bir bilgisayar gücü ve süre ile yapılan çıkarımların sayısıdır. Genellikle 1 dakika üzerinden hesaplanır.
Mining: Bitcoin madenciliği olarak da duymuş olabilirsiniz. İlk başta Bitcoin madenciliği olsa da şu an bir kaç sanal para birimi üzerinden de madencilik yapabiliyorsunuz. Belli bir bilgisayar gücüne sahip olduktan sonra Bitcoin şifrelenmesini çözerek yeni Bitcoin üretme anlamına gelir.
Satoshi: Bitcoin’in yaratıcısı olduğu düşünülen kişinin adı ve aynı zamanda Bitcoin’in milyonda birine verilen ad. Bir çok bedava Satoshi dağıtan site olduğu için sık sık duymuş olabilirsiniz.
Bunlar dışında Bitcoin ve sanal para birimlerine dair onlarca terim var. Bir çoğu mining yapanlar ve yazılımcılar tarafından kullanıldığı için kafa karışıklığına gerek olmayabilir. Ama bu Bitcoin’i iş anlamında yapacaksınız tabi ki onları da öğrenmenizde fayda var. Eğer yatırım yapmayı düşünüyorsanız da Bitcoin Yatırımı adlı yazıyı da okuyabilirsiniz.